Gergedan Mevsimi

 “İçinde bir şiir öldüğünde cesedi kokmaya başlayacak.”  Sahel Farzan

Siz hiç yüreğe dokunan onlarca mısranın, saatlerce bakmak isteyeceğiniz yüzlerce fotoğrafın dost olduğu bir film izlediniz mi?

İran sinemasına dair ne zaman bir film izleyecek olsam, hazırlarım kendimi ağlamaya.  Her seferinde boğaza atılacak acı bir düğümdür beni bekleyen, bilirim.  Fazla gerçektir anlatılanlar. Elimi uzatsam dokunacakmış, filmi izledikten sonra kalk gidelim desem oyuncuları anlattıkları hikayeleri ile filmin çekildiği yerde bulacakmış gibi hissederim. Öylesi gerçektir anlatılanlar, öylesi hayattan nasibini almıştır filmdeki suratlar… 

İran sineması dedin mi aklıma Sarhoş Atlar Zamanı’ndaki küçük özürlü çocuk Madi, kardeşi iyileşsin diye gözyaşları içinde ellerini açıp dua eden Amaneh, soğuk bir kış günü bir kamyonetin arkasında işten dönen “Hayat beni yaşlandırıyor. Dağlarda vadilerde dolaşmak beni ölüme yaklaştırıyor.” şarkısını söyleyen yanık sesli çocuklar gelir. Yetmez! Kaplumbağalar da Uçar’daki çocukluğunu mayın tarlalarında bırakmış Pashow, Hengov,  kabul edemediği gerçeğini, tecavüz bebeğini ölüme terk eden güzel kız Agrin gelir. Bunlar sadece Gergedan Mevsimi filminin de yönetmeni olan Bahman Ghobadi’nin önceki filmlerinden bende kalmış izler.

"Kimin bıçakları dolaşıyor onun bedeninde” Sahel Farzan

Ya Gergedan Mevsimi? Devamı için http://filmloverss.com/gergedan-mevsimi/


Yorumlar

Popüler Yayınlar