Gandhi


“Gelecek nesiller, etten kemikten böyle birinin bu dünya üzerinde yürüdüğüne inanamayacak.”      Albert Einstein

20. yüzyıldan bu yana dünya gelişti, değişti ama sakinleşmedi. Emperyalizm ve sömürgeciliğin şekli değişti ama emperyalizme ve sömürgeciliğe direnmek dendiğinde, geçen onca yıla rağmen birçok insanın aklına gelen ilk isim hala değişmedi. Onun adı “Mahatma Gandhi”

Ölümünün üzerinden bu yıl tam 65 sene geçti.  Batı hala yüzyıllardır değişmeyen söylemiyle ilkel buldukları halklara demokrasi, uygarlık götürme adına kendilerince edindikleri misyonunu elinden bırakmamış durumda.  Dünya, 20. yüzyılda Gandhi’nin İngiliz sömürgesi olan ülkesi Hindistan’ı bağımsızlığına kavuşturmak için kendi deyimiyle “Pasif Direniş” olarak nitelediği silahsız ve her şeye rağmen vazgeçmediği mücadelenin benzerini bir daha görmedi.  Yıllarca verdiği bu mücadele sırasında halkının silaha sarılmaması ve şiddete başvurmaması için “Uğrunda ölmeyi göze alacağım birçok dava var ama uğrunda öldüreceğim hiçbir dava yoktur.” sözünü benimsetmek adına birçok kez ölüm orucuna giren Gandhi, sonunda sadece ülkesini özgürlüğü kavuşturmakla, Hindistan’da “Ulusun Babası” olarak anılmakla kalmadı, emperyalizme karşı mücadele verirken sergilediği duruşla tüm dünya halkları tarafından sevilen, 21. yüzyılda dahi anılan bir lider oldu.

Biyografi türünde en iyi filmlerden biri kabul edilen “Gandhi”, onun hayatı boyunca yaşadıklarını, nelerin onu böylesi bir mücadeleye zorladığını ve bu mücadele sırasında yaşananları en iyi şekilde özetliyor. Filmde yer verilenler, filmin başında da “Kimsenin yaşamı bir anlatıma sığmaz. Her yıla gereken ağırlığı vermek, bir ömrü şekillendirmede rolü olan her olayı ve insanı katmak imkânsız. Yapılabilecek şey, tarihi kayıtların özüne sadık kalmak ve bu adamın yüreğini anlamaya çalışmaktır.” sözleriyle belirtildiği gibi Gandhi’nin ve Hindistan’ın kaderini değiştiren olaylar üzerine kurulmuş. 11 dalda Oscar’a aday olan 1982 yapımı film, Oscar ödüllerinde  “en iyi film”, “en iyi yönetmen”, “en iyi erkek oyuncu” başta olmak üzere 8 dalda ödül alırken, filmin dünya çapında birçok ödül töreninden 30’un üzerinde ödülü bulunuyor.

Devamı için:  http://www.filmloverss.com/gandhi-filmi






Yorumlar

Popüler Yayınlar